Hooikoorts: wat te doen in het pollenseizoen
Datum: 16 / 03 / 2022
Waar komen al die pollen vandaan?
De lente barst los, de natuur is volop in beweging. We willen naar buiten maar dat is niet voor iedereen even plezierig. De combinatie van zon en wind zorgt ervoor dat een flink aantal bomen actief wordt. Bomen die gaan bloeien brengen hun stuifmeel in de lucht en de wind neemt het mee. Vanaf maart en april prikkelt dit voor mensen met een lichte allergie of flinke gevoeligheid voor pollen de luchtwegen. Dit neemt vervelende hooikoortsklachten met zich mee: veel vocht in ogen en neus, een branderig of benauwd gevoel en eindeloos niezen.
Wat zijn pollen precies?
Pollen zijn poederachtige witte, gele of bruine bestuivers en afkomstig van grassen, planten en bomen. Er zijn dus veel verschillende soorten, ze verschillen per gewas. Gras blijkt in Nederland de grootste veroorzaker van hooikoorts. Met een bloeitijd van begin mei tot half juli zit daar vaak een piek in de klachten.
De duur van het pollenseizoen
Waar vroegbloeiende bomen zoals de els en de hazelaar in maart het pollenseizoen openen wordt het pas gesloten in augustus wanneer de bijvoet, een onkruid met gele kleine bloemetjes is uitgebloeid. Dat is bijna de helft van het jaar dus de moeite waard om rekening mee te houden. Ook bij de keuzes die u maakt voor uw binnenklimaat.
Pollen in huis
Omdat pollen zwevend met de wind meegaan komen ze je huis binnen door een open raam of deur. Of ze dringen door via het ventilatiesysteem. Precies wat je niet wilt als je gevoelig bent voor stuifmeel. Als de allergie buitenshuis getriggerd is, wil je thuis je luchtwegen juist weer op adem laten komen. Mensen worden vaak heel moe van hooikoorts, het belast en het ontregelt nogal wat in je systeem. Het is belangrijk dat er dan plekken zijn waar je tot rust kunt komen en waar je weer kunt opladen.
Preventief met pollenfilters
De beste manier om pollen uit huis te houden is ramen en deuren gesloten houden en ventileren met een WTW-unit die pollenfilters bevat. Onze pollenfilters zijn in staat om kleinere stofdeeltjes af te vangen, waaronder pollen. Dit heeft te maken met de hogere filterklasse. Bijkomend voordeel is dat het hele jaar door fijnstof beter wordt geweerd. Je kunt zo’n filter zien als een aanvulling op je EHBO-doos maar dan preventief. Er ontstaat meer ademruimte.
Tips in de strijd tegen hooikoorts
- Neem een douche voordat je naar bed gaat. Je wast dan het pollen uit je haren weg voor het slapen gaan.
- Ga wandelen als het net heeft geregend, dan is de lucht schoner dan voor de regen.
- Houd huisdieren die ook buiten komen schoon: stuifmeel van de planten waar ze langs gelopen zijn, blijft in hun vacht hangen.
- Als je gevoelig bent voor graspollen, wandel dan bij voorkeur niet door weilanden en graslanden waar grassen staan te bloeien. Vraag iemand anders om het gras te maaien; doe dat zo vaak dat de grassen niet in bloei komen.
En nog een tip van de imker:
Eet in de winter honing uit je eigen buurt. Daarmee raakt je lichaam beter vertrouwd met het stuifmeel uit je directe omgeving als de lente losbarst. Dat neemt niet alles weg maar het scheelt weer.
Wil je meer weten over onze pollenfiltersets? Neem gerust contact met ons op.